Îți place? Click aici să îi dai SHARE!

Ne purtăm zilnic pașii pe aceleași străzi, pe lângă clădiri vechi sau noi a căror poveste o intuim poate pe alocuri dar a căror valoare identitară rareori o înțelegem și o apreciem. Orașele noastre ne reprezintă, cu micile lor spații verzi, cu edificiile de poveste la ferestrele cărora întrezărim poate personaje și istorii de odinioară, cu viețile care s-au scurs de-a lungul timpului în ele și cu propriile noastre amintiri care au umplut de spirit și de sens orașele pe care le numim acasă.

Techirghiol este un astfel de oraș… un centru urban mic, cu o istorie mare, ce ni se dezvăluie în legende locale, în folclorul multi-etnic și în arhitectura sa adăpostită de străzi liniștite și umbrite cu nuci. Ordinul Arhitecților Români este cel care a dat girul unui proiect tânăr lansat de către organizatorii Festivalului de Artă din Techirghiol – Asociația Drag de Artă, cărora li s-a alăturat un partener cu experiență și expertiză – brand-ul Cronicari Digitali prin Asociația Human Made Art. Foarte important în tot acest demers este sprijinul Primăriei Orașului Techirghiol care împreună cu comunitatea pe care o reprezintă și împreună cu Asociația Culturală „Jean Constantin” – unul dintre motoarele culturale ale orașului, au arătat o deschidere deosebită către inițiativele culturale propuse , fapt care a facilitat fabricarea și înfăptuirea de vise.

Ce însemnă Iubește-ți orașul? Un îndemn la care au răspuns peste 20 de creatori de conținut digital, oameni cu perspective inovatoare, ce vor participa în data de 10 iunie la un tur ghidat pentru a descoperi edificiile de poveste vechi și noi ale orașului. În cadrul evenimentului Heritage InstaMeet – edificii care nu sunt în mod normal vizitate de publicul larg își vor deschide porțile pentru ca povestea și istoria lor să pătrundă în spațiul digital.

În seara zilei de 10 iunie la Grădina Botanică Techirghiol va avea loc o întâlnire între creatorii de conținut digital și principalii factori de influență ai patrimoniului arhitectural al orașului, printre instituțiile invitate numărându-se Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților Români, Ordinul Arhitecților Români Filiala Dobrogea, Consiliul Județean Constanța, Primăria Orașului Techirghiol, proprietari ai clădirilor, reprezentanți ai etniilor conlocuitoare și mulți alții.

Pe lângă deliciul istoric, invitații vor avea parte și de o serie de surprize artistice printre care artistul Sandor Dombi care va susține un recital muzical iar începând cu orele 22:00 publicul larg este invitat să participe alături de noi la avanpremiera filmului ”La Mine” în regia lui Paul Sichigea.

Turul ghidat Iubește-ți Orașul împreună cu toate secretele sale va fi deschis publicului larg în mod gratuit în perioada 24-27 august 2023 în cadrul Festivalului de Artă din Techirghiol grație proiectului cu același nume finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură, Primaria Techirghiol și Asociația Drag de Artă.

Până atunci însă invităm atât locuitorii orașelor cât și vizitatorii lor să reflecteze asupra îndemnului de a ne iubi și respecta spațiile pe care le locuim, de a practica un turism responsabil atunci când vizităm, de a ne mândri cu istoria vechilor edificii dar și cu poveștile cărora le dau viață experiențele și amintirile noastre: o strângere de mână lângă pontonul ancoră, un sărut furat lângă arcada de trandafiri de pe faleză, bunica zâmbind dintr-o căsuța cu cerdac ce ne amintește parcă de poveștile lui Creangă și tainele tuturor artiștilor care au lăsat în aceste locuri să se nască sculpturi, romane, poezii, picturi sau poate chiar legende.

Doriana Tăut

Organizator Festivalul de Artă din Techirghiol


Îți place? Click aici să îi dai SHARE!