Cu toţii am auzit despre efectele terapeutice miraculoase ale nămolului „minune” de Techirghiol, despre legendă bătrânului Techir, olog şi orb, care, împreună cu măgarul sau plin de răni, s-au vindecat miraculos după scăldarea în lacul Techirghiol. Dar poate nu ştiaţi că utilizarea nămolului că factor terapeutic are un efect cunoscut de mii de ani, fiind unul din cele mai vechi tratamente folosite încă din Egiptul antic. Legendă este susţinută de un mare adevăr, tratamentul cu nămol trecând cu succes de cea mai grea proba, cea a timpului.
Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol beneficiază de existenţa uneia dintre cele mai moderne baze de tratament balneo – fizical – kinetic din ţară noastră.
Aici se asigura tratamentul pacienţilor internaţi în cele trei secţii ale sanatoriului, precum şi tratamentele ambulatorii Fiind dispusă pe două niveluri, în baza de tratament se pot trata până la 1000 de pacienţi zilnic şi se pot realiza peste 6000 de servicii medicale zilnic.
Secția pentru copii a sanatoriului pare acum o casă a poveștilor. Înnoită, modernizată, ambientată, nimic nu mai seamănă cu locul în care copii suferinzi veneau uneori și de mai multe ori în an să-și trateze bolile. Dacă curtea interioară devenită un plăcut loc de joacă a fost prima inițiativă, rând pe rând, unele lucruri vechi au fost schimbate, pe măsura puterilor financiare ale instituției. Oricum, modernizarea secției de kinetoterapie pentru copiii cu handicap psihomotoriu din cadrul Sanatoriului Balnear Techirghiol era o necesitate stringentă.
Data fiind necesitatea organizarii acivitatii principalelor centre sociale, pastorale, culturale si misionare ale Patriarhiei Romane, incepand cu 1 februarie 2008, din initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, fosta Casa de odihna a clerului de la Techirghiol a devenit Centrul Social Pastoral „Sf.Maria” Techirghiol. Acesta este organizat ca subunitate a Patriarhiei Romane, avand statut de stavropighie patriarhala.
Solicitarile numeroase din ultimii ani au determinat extinderea spatiilor de cazare, ajungandu-se la un numar de 135 locuri, respectiv 70 camere duble si simple, dotate cu grup sanitar propriu, frigider si TV.
Complexul Balnear și de Recuperare C.A.A. oferă servicii de cazare la nivel de clasificare hotelieră 4 stele, restaurant și bază de tratament si pune la dispoziție, pentru cazare, un număr de 55 camere (48 Twin și 7 Apartamente); restaurant cu bar (cu o capacitate de 60 de locuri), precum și bar cu terasă cu vedere panoramică de unde se poate observă în detaliu staiunea Techirghiol și baza de tratament.
Stațiunea Techirghiol beneficiază de existența unor condiții naturale deosebite, concretizate în prezența unor factori naturali sanogeni, și anume: Climatul, Nămolul Sapropelic și Apa Sarată a Lacului. Împreună acești factori reprezintă tezaurul stațiunii Techirghiol.
Climatul temperat continental, de stepă, cu influențe marine este determinat de amplasarea geografică a stațiunii, la numai 3 km de țărmul Mării Negre, într-o regiune de stepă dobrogeană. Acest tip de climat determină un confort termic redus, ce implică o solicitare adaptativă intensă a organismului, în special prin mecanismele sale de termoreglare. Climatoterapia in stațiune se recomandă atât în scop profilactic, cât și curativ în perioada mai – septembrie, asociată după caz și cu băi reci de nămol în multiple afecțiuni locomotorii, ginecologice, dermatologice etc.
Îți place? Click aici să îi dai SHARE!